Pagina's

woensdag 15 juni 2011

.. toch weer aardbeien

Ik kan het niet helpen, gek als ik ben op aardbeien, zomerkoninkjes. Elk jaar maak ik zelf jam, dat lukt niet met aardbeien uit eigen tuin, die opbrengst is te klein. Maar maandag was ik in iemand anders' tuin waar aardbeien en ander zacht fruit worden verbouwd en verkocht. En de aardbeien zijn rijp! Dus stond ik maandagavond de hele avond in de keuken om aardbeienjam en aardbeien-rabarberjam te maken.
Nu is jam heel gemakkelijk om te doen. Maar wat ik niet wist, of nog nooit bij had stilgestaan, is dat het maken van limonadesiroop wel net zo makkelijk te doen is. En ZAAAAAAAAAAAAAAAAAALIG!
Dus maakte ik van rabarber en aardbeien mijn eigen limonadesiroop (the kids love it & me too!).

Recept:
- 500 gram rabarber in stukjes gesneden aan de kook brengen in 1 liter water en 15 minuten laten koken. Roer dit niet door, dan wordt je limonade troebel.
- Giet de rabarber af, vang het vocht op en breng dit samen met 1 kilo aardbeien opnieuw aan de kook. Laat dit samen 10 minuten koken met de deksel op de pan.
- Plet de aardbeien tegen de rand van de pan en giet het vocht door een fijne zeef, of liever nog door een schone theedoek.  Ik legde op de zeef een natgemaakte theedoek en wachtte een tijdje tot al het vocht goed uitgedrupt was. Zij legt dit nog veel beter uit en heeft zelfs een foto gemaakt van hoe je het beste de allerlaatste drup kunt opvangen.
- Breng dit vocht opnieuw aan de kook en voeg 700 gram kristalsuiker toe en het sap van 2 citroenen. Laat het een minuutje koken tot de suiker is opgelost.
- Giet alles over in gesteriliseerde flessen en genieten maar (want mmmmmm, zooooo lekker). Je kunt nu ongeveer 1 deel siroop aanlengen met 4 delen water (of nog iets meer water, want het is beslist zoet genoeg).

Vandaag ging ik naar een groot Zweeds warenhuis en schafte me een nieuwe voorraad lege flessen aan, want de tijd van jam en limonade maken is nog lange niet voorbij!

2 opmerkingen:

  1. O dat ziet er heerlijk uit.
    Het lijkt me wel veel werk.
    groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, dat viel eigenlijk best mee hoor, 2,5 uur in totaal incl. steriliseren van de potten en flessen, dus ik was een avond ermee bezig.

    BeantwoordenVerwijderen

Superleuk dat je me laat weten wat je vindt!